Mijn foto

Vorming - Training

Boek KM

  • Kennismanagement, de vierde golf.

« Wensen voor Microsoft Nokia | Hoofdmenu | Van document-centric naar note-centric documentatie »

Reacties

maarten

Boeiend artikel Steven - maar focus je niet heel sterk op een top-down aanpak en benadering? Weet topmanagement goed wat nu echt die cruciale kennisdomeinen zijn? Heb je niet sowieso (of je het nu installeert of niet) communities binnen je bedrijf die samen denken/ samen doen ?

Wij probeerden de top down aanpak (definieren van kennisgebieden en normprofielen, installeren van communities & rollen & budgetten & processen), maar stelden vast dat dit "artifieel" was. Mensen voelen zich niet of onvoldoende betrokken bij zo'n geinstalleerde functie/rol/community.
Nu volgen we de bottom up aanpak. We geven iedereen de vrijheid en ondersteuning om communities te starten - en je krijgt dan een heel divers (soms verwarrend, ongestructureerd en chaotisch) landschap, maar wel een meer levend landschap...

Steven Warmoes

Beste Maarten

Ik herken en erken wat je schrijft.

Topmanagement weet inderdaad niet spontaan wat die cruciale kennisdomeinen zijn.

Een eerste inspiratiebron zijn de communities die bottom up ontstaan zijn te sponsoren, in eerste instantie met tijd die ze kunnen besteden aan community-activiteiten. Maar evenzeer door te dialogeren over de (strategische) toegevoegde waarde van de kennis, en de prioriteiten in de kennisinvesteringen: ontwikkeling, onderzoek, vorming, ICT ondersteuning enz..

Daarnaast moet het Topmanagement toch zelf een visie vormen over welke kerncompetenties het verschil gaan maken met de concurrentie, en dat is geen oefening die je tussen de soep en de patatten doet. Een kerncompetentie als "de complexiteit onzichtbaar maken" komt niet uit de lucht gevallen. Zie mijn artikel
http://blog.warmoes.com/2012/06/hoe-drijven-kerncompetenties-en-kernvragen-het-strategisch-kennismanagement-aan.html
En ook hier is een dialoog met de communities belangrijk.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.