Gelukkig zijn veel van mijn klanten goed bereikbaar met de trein. De treinrit, vooral ’s morgens is een zalig moment om te lezen. Geen vluchtige informatie, zoals een informaticatijdschrift, maar diepgaande litteratuur die fundamentele principes aanbrengt. Ik denk aan boeken rond (organisatie)cultuur, balanced scorecard en het meten van kennis, de evolutie in het denken van leiders enz… Om het te zeggen met het onderscheid geleerd van een van mijn goede kennissen, Jan Croymans, hoofd van de Post Academy: het is vorming, geen opleiding direct nodig voor het werk.
In de rust, eigen aan eerste klasse in de trein, kunnen de gedachten rustig binnenkomen, is er tijd om de nieuwe ideeën te verbinden met mijn ervaring en inzichten. Ik neem de tijd om met nieuwe ogen te leren kijken. Huidige en vroegere projecten passeren als in een film door mijn geest, en ik maak scenario’s welke praktische gevolgen die nieuwe inzichten bieden. Mentale rollenspelen, mentaal prototypen. Genieten van de paradox: ik heb maar één zin gelezen, maar ik heb enorm bijgeleerd!
Mijn nieuwsgierigheid was dan ook geprikkeld op het seminarie van IT Works over Guerilla Kennismanagement toen een van de sprekers, onze noorderbuur Ton Zijlstra zei dat hij 300 blogs en (nieuws)sites volgt! En speels chargerend voegde hij er aan toe: “ik lees omzeggens geen tijdschriften en boeken meer… “ “Hoezo” vroeg ik “Hoe volg je dan je vaklitteratuur op?” “Ach, de auteurs hebben hun ideeën al laten ontwikkelen in hun Blogs! En door hun Blogs te lezen weet ik al wat ze gaan schrijven voor het boek is verschenen!”
En Frank Jansen vertelde dat hij het nieuws op de Blogs sites die hij volgt niet leest via een on line reader, maar het nieuws laat downloaden op zijn PC. En raad eens waar hij die dan leest? Op de trein!
“Maar Ton” vroeg ik ”Lees je werkelijk al het nieuws van die 300 bronnen” “Neen” antwoordde hij, het is zoals een krant: ik lees de koppen, en als het interessant lijkt, dan lees ik het item”
Dag Steven,
Inderdaad lees ik weinig vakliteratuur meer in papieren formaat. (Al lees ik nog steeds veel boeken ter ontspanning). Het merendeel komt digitaal binnen.
Het is wellicht zinvol om iets meer te zeggen over hoe ik lees.
Die driehonderd webbronnen die bij mij binnenkomen zijn geen op zichzelf staande "nieuwsbronnen", maar afkomstig van mensen die ik op een of andere wijze ken en een band mee onderhoud. Het is dus informatie die uit mijn on-line sociale omgeving komt. Die sociale omgeving fungeert als filter.
Bij het lezen hanteer ik twee methoden. De eerste is outside-in: ik scan de koppen van alle berichten, en zoek naar patronen. Als een deel van mijn sociale omgeving het over een bepaald onderwerp heeft dan zou het ook voor mij wel eens belangrijk kunnen zijn. Dus ik kijk wat er door wie wordt genoemd.
De tweede is inside-out: ik heb een lijstje van vragen en onderwerpen die voor mij op dit moment actueel en relevant zijn: al wat daar over gaat lees ik.
Klassieke primaire bronnen als kranten en tijdschriften lees ik hoegenaamd nooit meer direct. Wel als iemand in mijn sociale omgeving er iets over zegt. Zo filtert mijn omgeving voor mij wat relevant zou kunnen zijn.
Voor vakliteratuur geldt inderdaad dat ik veel van de auteurs, of de cirkels waarin zij verkeren volg via mijn 300 bronnen. Tegen de tijd dat een artikel of boek is verschenen ben ik al voldoende op de hoogte.
Van veel van die artikelen kan ik vaak zo het bronmateriaal herkennen.
Ook ik laad alle nieuwsitems dagelijks automatisch op mijn laptop en lees onderweg of bij een andere gelegenheid.
Bovendien heb ik daar dan weer aan gekoppeld makkelijke manieren om informatie die ik belangrijk vind of de moeite waard weer te delen.
Dat delen is nodig om een bepaald effect van "rondzingen" te krijgen, zodat niet alleen ik maar ook anderen patronen in al wat op hun af komt kunnen ontwaren.
Succes met je vers gestarte weblog! Voor mij is het al 3 jaar een enorme bron van plezier, leren, ontwikkelen en sociale interactie.
Geplaatst door: Ton Zijlstra | 04 december 2005 om 20:03
Inderdaad Ton, heel zinvolle aanvullingen. Het belang van je sociaal netwerk is niet te onderschatten.
Hartelijk dank!
Geplaatst door: Steven Warmoes | 06 december 2005 om 08:42
Sinds ik een iPod heb (het kind in mij !!) luister ik ook.
Het aanbod is enorm :
http://www.itconversations.com/index.html
http://podscope.com
Geplaatst door: Marnix Catteeuw | 06 december 2005 om 11:58