« Lancering | Hoofdmenu | In hoeveel virtuele bureaus werk je? »

Reacties

Ton Zijlstra

Dag Steven,

Inderdaad lees ik weinig vakliteratuur meer in papieren formaat. (Al lees ik nog steeds veel boeken ter ontspanning). Het merendeel komt digitaal binnen.

Het is wellicht zinvol om iets meer te zeggen over hoe ik lees.
Die driehonderd webbronnen die bij mij binnenkomen zijn geen op zichzelf staande "nieuwsbronnen", maar afkomstig van mensen die ik op een of andere wijze ken en een band mee onderhoud. Het is dus informatie die uit mijn on-line sociale omgeving komt. Die sociale omgeving fungeert als filter.

Bij het lezen hanteer ik twee methoden. De eerste is outside-in: ik scan de koppen van alle berichten, en zoek naar patronen. Als een deel van mijn sociale omgeving het over een bepaald onderwerp heeft dan zou het ook voor mij wel eens belangrijk kunnen zijn. Dus ik kijk wat er door wie wordt genoemd.

De tweede is inside-out: ik heb een lijstje van vragen en onderwerpen die voor mij op dit moment actueel en relevant zijn: al wat daar over gaat lees ik.

Klassieke primaire bronnen als kranten en tijdschriften lees ik hoegenaamd nooit meer direct. Wel als iemand in mijn sociale omgeving er iets over zegt. Zo filtert mijn omgeving voor mij wat relevant zou kunnen zijn.

Voor vakliteratuur geldt inderdaad dat ik veel van de auteurs, of de cirkels waarin zij verkeren volg via mijn 300 bronnen. Tegen de tijd dat een artikel of boek is verschenen ben ik al voldoende op de hoogte.
Van veel van die artikelen kan ik vaak zo het bronmateriaal herkennen.

Ook ik laad alle nieuwsitems dagelijks automatisch op mijn laptop en lees onderweg of bij een andere gelegenheid.

Bovendien heb ik daar dan weer aan gekoppeld makkelijke manieren om informatie die ik belangrijk vind of de moeite waard weer te delen.

Dat delen is nodig om een bepaald effect van "rondzingen" te krijgen, zodat niet alleen ik maar ook anderen patronen in al wat op hun af komt kunnen ontwaren.

Succes met je vers gestarte weblog! Voor mij is het al 3 jaar een enorme bron van plezier, leren, ontwikkelen en sociale interactie.

Steven Warmoes

Inderdaad Ton, heel zinvolle aanvullingen. Het belang van je sociaal netwerk is niet te onderschatten.
Hartelijk dank!

Marnix Catteeuw

Sinds ik een iPod heb (het kind in mij !!) luister ik ook.
Het aanbod is enorm :
http://www.itconversations.com/index.html
http://podscope.com


De reacties op dit bericht zijn afgesloten.