Ik ben eventjes op vakantie geweest, en dan heeft een mens al eens wat meer tijd om grotere stukken te lezen. Ik heb “De Mens, Encyclopedie van lichaam en geest” van Robert Winston gelezen. Graag wil ik enkele krachtige gedachten over ‘denken’ met jullie delen.
“Op allerlei gebieden gebruiken deskundigen tijd om een probleem te omschrijven en lossen het vervolgens snel op, terwijl nieuwelingen er meteen in duiken, maar uiteindelijk meer tijd nodig hebben” Dit staat natuurlijk in schril contrast met mensen die verwachten dat experten mensen zijn die op alles in 1-2-3 een antwoord hebben. Of stappenplannen vragen: “wat zijn de 5 stappen om een taxonomie te maken?”. Winston: “Veel deskundigen menen dat we eerst de relaties tussen alle elementen moeten bepalen. Misschien moeten we deze elementen op een andere manier bekijken, en als dat lukt hebben we ‘inzicht’ gekregen. Een fixatie op één benadering kan tot gebrek aan inzicht leiden.” De kunst bestaat er in een probleem op een dergelijke heldere en eenvoudige manier te formuleren dat de oplossing er als het ware uit voort vloeit! De paradox is dan dat anderen kunnen zeggen “moest je daar nu zolang over nadenken?” Het lot van een expert kan soms ondankbaar zijn ;-)
Een toemaatje nog uit de encyclopedie “Wat is geniaal?”
“Genialiteit heeft niets met snel leren of IQ te maken. Een genie vindt nieuwe manieren uit om te denken en negeert de denkwijze van vroegere denkers. Een genie kijkt op verschillende manieren naar een probleem. De meesten van ons denken rechtlijnig, zien problemen niet als uniek en vergelijken ze altijd met vorige problemen. Een genie plaatst inzichten in nieuwe patronen: Einstein vond niet het concept van energie, massa en lichtsnelheid uit, maar combineerde ze op een nieuwe manier en zag wat niemand anders zag.” Hierop parafraserend kunnen we stellen “Kennismanagement vond niet het concept van websites, vorming, strategie… uit, maar combineert ze op een nieuwe manier en ziet wat niemand anders zag”.
Reacties