Mijn foto

Vorming - Training

Boek KM

  • Kennismanagement, de vierde golf.

« Anders gaan werken ? | Hoofdmenu | Portable kwijt, kennis kwijt? »

Reacties

Cappelle

Momenteel lees ik een boek over intuitie die ik iedereen aanraadt binnen de groep. 'De kracht van denken zonder erbij na te denken'. Zoals je vermeldt kunnen we niet vermijden dat we kiezen voor directe automatische associaties die snel in onze gedachten opkomen en voordat we de tijd gehad hebben grondig na te denken. We kiezen deze onbewuste associaties niet doelbewust. We zijn er ons zelf niet van bewust. Zelfs onze onbewuste attitudes zijn volstrekt onverenigbaar met onze bewuste officiële waarden. Zo blijkt dat ongeveer de helft van de 50 000 zwarte Amerikanen die de Ras test hebben gedaan krachtiger associaties met blanken hebben dan met zwarten. Je kiest er niet voor om positieve verbanden te leggen met de overheersende groep. Integendeel het wordt van je verlangd dat je dat doet. Overal om je heen wordt die groep gekoppeld aan goede dingen. De iat test zoals in het boek beschreven, is ook een instrument met grote voorspellende waarde wat betreft ons spontane gedrag in bepaalde situaties. Verder beschrijft het boek de gevolgen dat dit onbewust denken kan hebben tijdens een sollicatiegesprek.
Uiteraard komt het intuitieve denken sterk aan bod en vanuit Km hebben we nog een lange weg te gaan. Een aan te bevelen boek geschreven door Malcolm Gladwell. (bestseller uit us.) Als ik het boek uit heb kan je het bij mij lenen voor 1€ dan heb ik mijn investering snel terugverdiend.

marnix

het komt er altijd terug op : ons reptielenbrein probeert ons nog altijd te beschermen tegen de tijgers

Dit resulteert niet alleen in vooroordelen, maar ook in (te) snelle conclusies en veralgemeningen. Ons brein herkent patronen, maar blijkbaar niet de 'best fit', maar de 'first fit'. We vluchten als het geel is en brult, maar was het nu een tijger of een leeuw is niet zo belangrijk.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.