Vaak krijg ik de vraag waar KM thuis hoort in een organogram.
Laat ik toch nog even herhalen dat het eigenlijk de managers zijn die eigenaar zijn van de kennis, en die kennis dus ook managen:
- De lijnmanagers zijn verantwoordelijk voor de kennis in hun afdeling;
- Projectmanagers zijn verantwoordelijk voor de kennis in een project;
- Productmanagers voor de kennis van het product;
- Accountmanagers voor de kennis van de klant;
- Procesmanagers voor de kennis van processen;
- Servicemanagers voor de kennis van specifieke dienstverlening;
- CoP coördinatoren voor de kennis van specifieke Practices;
Die managers laten zich soms assisteren door een eigen lokale kennismanager. De “globale” kennismanager zelf heeft dan als hoofdtaak al die andere managers te ondersteunen bij het managen van hun kennis. Dit betekent zowel vorming, coaching, als het ter beschikking stellen van gespecialiseerde diensten zoals
- het maken van opleidingen;
- copywriting voor wie niet gewoon is om bruikbare teksten te maken;
- het maken van multimediamateriaal
- het aanbieden van virtuele bureaus
- …
In de praktijk zie je dat KM op verschillende plaatsen ontstaat
- In industriële ondernemingen ontstaat het nogal eens vanuit kwaliteitszorg. Deze hebben immers al de gewoonte om kennis te documenteren over de processen. KM biedt hen dan ook de hulpmiddelen om ook processen vast te leggen van kennisdeling, kenniscreatie…
- In organisaties waar een apart opleidingsdepartement bestaat ligt daar ook een motor. Immers, opleiding is maar een middel tot kennisoverdracht. Maar er zijn ook heel wat andere manieren van kennisoverdracht: documenten, training on the job… Het is dus essentieel om een goede mix aan te beiden van technieken. Remember, if the only tool you have is a hammer, all problems look like nail! Opleiders met visie verruimen dus hun diensten tot kennisoverdracht in het algemeen.
Ook binnen HR groeit KM soms als complement van Competentiemanagement. - In andere organisaties groeit KM vanuit het beheer van het Intranet door de problematiek van search en samenwerking. Het Intranet op zijn beurt is dan een middel tot interne communicatie.
De afdeling Interne Communicatie is dus ook vaak een motor. - ICT is vaak een stuwende kracht achter toepassingen van KM technologie, maar in mijn ervaring zoekt ICT niet om zelf KM te leiden, maar stimuleren ze een van de vermelde diensten om KM op zich te nemen.
- En last but not least zie je dat er ook Kennismanagers zijn die in staf staan van de General Manager. Dit is niet alleen een uiting van het belang dat aan KM gehecht wordt, maar ook van de noodzaak om multidisciplinair te werken.
Maar er is een grote constante in de praktijk. KM ontstaat in die diensten waar er mensen met visie en inzet zijn, en die inspelen op een belangrijk thema van hun organisatie. De juiste personen zijn nog iets belangrijker dan de juiste plaats.
In mijn geval (ik ben knowledge manager bij een groot bedrijf) is de KM functie een staff functie bij een globale technical support VP. Daardoor is mijn functie vnl een interne consultant rol. Om dat we nogal praktisch moeten zijn, is de focus op document management en verstandig delen van kennis. De principes van KM bouw ik zo in de processen van de verschillende afdelingen.
Ik beheer het intranet gelukkig niet meer zelf (was wel zo bij een vorige versie), dit is nu in handen van interne communicatie. Dit heeft zo zijn voor en nadelen. Ik ben verlost van nogal wat praktische beslommeringen die mij niet echt interesseren zoals toegangen, processen, klachten ... alhoewel er nog veel via mij passeren (wellicht wegens mijn imago van IT expert). Een nadeel is dan weer dat ik niet alles gedaan krijg zoals ik het zou willen. Er wordt bv veel energie gestoken in het opzetten van locale intranets, zodat de interne communicaties in de juiste moedertaal kunnen gedaan worden, maar het juist configureren van de search engine wordt steeds maar uitgesteld.
Geplaatst door: Marnix Catteeuw | 31 mei 2006 om 11:56