Net voor het nieuwe schooljaar begon blokletterde De Morgen op de voorpagina: "Groot tekort aan hoogopgeleiden". Naast de economie die op volle toeren draait, spelen er Volgens Luc Vandewalle, topman bij ING, nog twee andere factoren mee: "de massale uittocht van de babyboomgeeneratie en de hogere eisen inzake specialisatie".
Dit luiden van de noodklok doet bij Kennismanagement geen belletje rinkelen maar een heel klokkenspel!
Laten we aannemen dat je bij de rekrutering er in slaagt om voldoende mensen te vinden met een basiskennis waaruit ze kunnen groeien naar de specialisatie. Laten we ook aannemen dat het bedrijf wil investeren in opleiding. Dan blijven er twee kennisuitdagingen:
- Hoe kunnen we zoveel mogelijk kennis overdragen van de seniors die op pensioen gaan naar de juniors? Immers, de meest waardevolle expertise is gerijpt, intuïtief fingerspitzengefühl. Die onbewuste kennis kan je niet te weten te komen door aan de expert te vragen: schrijf wat je weet op in een crusus. Hoe je deze zgn. tacit knowledge kan overdragen zal in de komende periode in deze blog aan bod komen.
- Hoe kan de organisatie de collectieve expertise doen groeien? Want het is immers via deze expertise dat het bedrijf beter wil zijn dan de concurrentie! Het centraal element hierin is reeds in deze blog aan bod gekomen: de Communities of Practice of het netwerk van alle experten (in wording). Zeker voor strategisch belangrijke expertisedomeinen is het belangrijk die officieel te organiseren.
Het is ook in deze Communities dat de opleiding, en het peterschap duurzaam ontwikkelen. Ze vormen het fundament van de bedrijfsschool nieuwe stijl.
Di versterkt alleen maar de fundamentele tendens:
- organisaties moeten bewust kiezen in welke kennisdomeinen ze willen uitblinken.
- een aangepast Kennismanagement moet de kennisambitie waar te maken.
- Ik kan de fundamentele trends enkel maar onderschrijven:
bepalen welke de strategische competenties zijn (wat willen we),
inventaris van wat we hebben,
wat doen we eraan om de kennis te expliciteren, te verzamelen, beschikbaar te stellen, levend en bruikbaar te houden,
- ipv bedrijfsschool zie ik liever het bedrijf als "school", als leerpunt, als kennisverzameling mits gerichte en rendabele toepassing van al die kenniscreatie en -verzameling.
- nog heel veel werk aan de winkel
PS bij Belgacom heeft men een uitvloeiingsregeling en een zachte landing ingevoerd onder de naam "tutorship" waarbij medewerkers boven de 55 jaar geleidelijk afhaken en hun kennis overdragen naar jongeren.
Geplaatst door: Jan Croymans | 12 september 2006 om 10:42