Bernard Vandecavey (FOD Sociale Zekerheid en lid van SuperCop) heeft me dit interessant bericht bezorgd:
Reporting intellectual capital in annual reports [...] should become an integral part of companies' reporting, according to a report by a European Commission high-level expert group.
Het rapport definieert Intellectual Capital (IC) als: 'the combination of an organisation's human, organisational, and relation resources and activities. It includes knowledge, skills, experiences and abilities of the employees, its research and development (R&D) activities, organisational routines, procedures, systems, databases and it intellectual property rights, as well as all the resources linked to external relationships; such as customers, suppliers and R&D partners'
Het idee om hierover intern te rapporteren is niet nieuw: het is een onderdeel van de Balanced Scorecard. Eenvoudig gezegd komt het er op neer dat elk bedrijf de volgende waardeketting heeft
- Er is financiële toegevoegde waarde
- Daarvoor zijn er tevreden klanten nodig die een voldoende prijs willen betalen
- Daarvoor zijn er processen nodig die kwaliteit leveren
- Daarvoor heb je kennis en kunde nodig, m.a.w. Intellectueel Kapitaal
Over elk onderdeel wordt er een scorecard gemaakt.
Het nieuwe is om hierover ook extern te rapporteren. M.a.w. er komen in de jaarrekeningen dan niet alleen gegevens over het financieel kapitaal, maar ook over het intellectueel kapitaal.
Het rapport geeft aan dat dit bijdraagt tot een duurzame relatie met financiers, en zeker voor 'research-intensive small and medium enterprises (SMEs)' Ik zou het veralgemenen tot kennisintensieve organisaties.
Het goede nieuws is dat op die manier de financiële mensen meer bewust worden van het belang van kennis, en dus van een expliciet kennismanagment.
Ik verwacht dat het rapporteren over het Intellectueel Kapitaal een onderdeel wordt van de Good Business Practices. Zo wordt de Kenniseconomie weer een stuk tastbaarder.
Enkele decennia geleden heeft de overheid de bedrijven verplicht om financiële jaarrekeningen te publiceren met een behoorlijk minimum aan financiële informatie. Benieuwd of het ooit zo ver zal komen voor Intellectual Capital.
Reacties