« Hoe word je een expert? | Hoofdmenu | Wat is het verschil tussen een goede kok en een zeer goede kok? »

Reacties

Brigitte Colin

Zeer interessant. Ik werk al 25 jaar (5 verschillende jobs rond éénzelfde thema: wat betekent 'leren'?). 'Jobspiraliseren' heb ik ervaren als uiterst leerrijk. Heeft iemand andere referenties rond het thema 'Jobrotatie'? Ik zou verder willen gaan met dit thema.

marnix

En dat brengt ons bij de vraag of het onderwijs ons vaardigheden moet bijbrengen of ons moet leren (constant) bij te leren .

Jan Lathouwers

Jobrotatie dan wel jobspiraliseren, zoals je dan noemt, heeft natuurlijk voor een groot stuk te maken met je persoonlijke keuzes. Wat een geluk dat er mensen zijn die gedurende hun loopbaan rond een bepaald thema kunnen blijven werken en het uitdiepen. Bij de overheid lukt dat volgens mij nog onvoldoende. Als je hogerop wil moet je al eens een andere richting uit. Maar uiteindelijk kies je daar voor. Stephen R Covey noemt het in één van zijn boeken één van de zeven eigenschappen van effectief leiderschap: begin met het einde voor ogen.

Kurt Declercq

Hey,

Uiterst interessante visie en heel herkenbaar. Alhoewel ik het nog nooit zo benoemd heb voor mezelf. Ook ik heb blijkbaar de laatste 8 jaar aan jobspiraliseren gedaan en je voelt/merkt inderdaad dat je daardoor steviger en steviger in je schoenen staat.

Het is echter niet zo simpel om dit in de praktijk te doen : jobspiraliseren. De mogelijkheden moeten er zijn, de kansen moeten aanwezig zijn en je moet het dan nog durven pakken.

Bij toeval - via mijne "baas" (Inne) - op uw blog terecht gekomen en ... we gaan nog terugkeren !! Het geeft energie !!

Patrick Merlevede

Je kan over dit thema weer een link maken naar de attitude van een persoon. Een van de vragen i.v.m. jobrotatie of jobspiraliseren is of iemand gefocussed is op gelijkenissen of verschillen. Typisch aan het idee van "jobrotatie" was op high-potentials met een korte klok op korte termijn meerdere kanten van het bedrijf te tonen (zodat ze een overzicht zouden bekomen). De focus ligt dus op de verschillen. Bij jobspiraliseren ligt de focus eerder op de gelijkenissen: wat is het thema dat terugkomt? Iemand die zich richt op verschillen zal eerder gemotiveerd zijn om sneller op zoek te gaan naar iets nieuws en zal ook sneller behoefte hebben aan verandering. Bij jobEQ hebben we uit ons onderzoek rond de iWAM vragenlijst vastgesteld dat je het een beetje vergelijken kan met een soort "alarmklok": op een bepaald moment loopt die klok af en moet je iets anders gaan doen. Voor sommige mensen is dat al na 1 à 2 jaar, voor anderen is dat soms 7 jaar en meer. Het gemiddelde is 3-4 jaar. Wat dat mensen soms niet inzien is dat je in eenzelfde realiteit zowel de gelijkenissen als de verschillen terugvindt.Wat je in dit stukje goed aangeeft is dat Jobspiraliseren ook voor mensen met een hoge behoefte aan verschillen de kunst soms is om na een tijdje eens op de gelijkenissen te focussen: wat is de rode draad doorheen de verschillende projecten of werkervaringen?

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.