« De volledige tekst van boeken doorzoeken en nieuwe boeken zoeken? | Hoofdmenu | Kennismanagement: de vierde golf »

Reacties

Willy Verellen

De wijsheid neemt ook toe omdat men kritischer wordt t.o.v. reclame, mode, hypes ... Daarom hebben alle commerciële radio's/TV als doelgroep 15-44 jaar, de ouderen zijn niet interessant voor de reclame. Hierin schuilt het gevaar dat ook politiek alleen nog door deze doelgroep wordt bepaald, met minder goed bestuur op langere termijn.

Hilde Aerts

Een korte bedenking mijnentwege: Volgens mij komt er - 3 maal helaas - met de jaren vooral entropie.
En als de entropie niet aan het toeslaan is, dan is er menselijk handelen in het spel zoals daar zijn: leren door met de materie bezig te zijn, reflectie op wat je doet, boeken lezen hierover, met collega's discussieren, bloggen, feedback krijgen van collega's, lezingen bijwonen, een cursus volgen...
Als bovenstaande menselijke handelingen niet plaatsvinden,heeft die myeline waarschijnlijk ook niet zoveel om te geleiden :-)

Hilde Aerts

nog een korte reactie op Willy Verellen:
Wat er ook wel meekomt met de leeftijd (tenzij ge echt in een hol geleefd hebt ) is het "been there - done that" gevoel. Als je alles wat je zonodig moet al gedaan en ervaren hebt, dan moet je niet meer zonodig, dus bye bye reclame!
Nu, wat dat behoorlijk bestuur betreft: al die plaatsen worden toch bezet gehouden door mannelijke 45plussers - die groep met dat myeline-overschot. Waar blijft dan dat goed bestuur? :-)

Fred

En wijsheid is je gezonde verstand gebruiken natuurlijk! :-)

Peter Blokland

De stelling is juist in die zin dat ervaring opgebouwd wordt en men gewoon meer kansen heeft gehad om "iets" te leren (kennis te verwerven, te beheren of te creeëren). Dit "leren" is echter maar waar wanneer men steeds de open geest en de verwondering van een kind kan behouden en "de" waarheid zoekt. Hierin is het essentieel om verworven denkbeelden (o.a. het groepsdenken van media en politiek, mode en politieke correctheid) in vraag te stellen.
Verder ervaar ik zelf, als kersverse 50 plusser, dat het geheugen inderdaad minder flexibel werkt. Het is net zoals bij een computer waarvan de harde schijf te vol raakt. Maar dit heeft niet noodzakelijk een negatief effect op het begrijpen van, of het inzicht hebben in de zaken zoals ze zich voordoen.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.