Ik las onlangs in het tijdschrift van de Universiteit van Gent een interessante uitspraak van Prof. Dr. Luc Crevits, kliniekhoofd Neurologie aan het UZ Gent, en auteur van het boek: "Mljn geest, van vlees en bloed. Neurobiologische verkenningen naar menselljk gedrag" (Academia Press 2007).
Hij schrijft:
[Wijsheid komt met de jaren is] juist. Als je met wijsheid inzicht, verbanden leggen en situaties inschatten bedoelt. Dan gaat het ook letterlijk over verbindingen leggen tussen verschillende zaken die in de hersenen opgeslagen zijn. En voor een goeie verbinding is er een goeie geleiding nodig. Daarbij speelt de stof myeline een belangrijke rol. De myelinegeleiding van axonen, dat zijn de primaire elementen van informatieoverdracht in het zenuwstelsel is, is optimaal als je tussen de 45 en de 50 jaar bent. Let wel: je geheugen is dan al op zijn retour."
Kennismanagement is een multidiscipline die mensen, organisaties, processen, technologie en strategie verenigt. Als tussen de 45- en 50-jarige kan ik alleen maar beamen dat de inzichten en het leggen van verbanden tussen die disciplines met de jaren gegroeid is. De laatste jaren groeien vooral de inzichten in de onuitgesproken motieven van deelorganisaties en mensen.
Wat is jullie ervaring?
De wijsheid neemt ook toe omdat men kritischer wordt t.o.v. reclame, mode, hypes ... Daarom hebben alle commerciële radio's/TV als doelgroep 15-44 jaar, de ouderen zijn niet interessant voor de reclame. Hierin schuilt het gevaar dat ook politiek alleen nog door deze doelgroep wordt bepaald, met minder goed bestuur op langere termijn.
Geplaatst door: Willy Verellen | 16 juni 2008 om 10:24
Een korte bedenking mijnentwege: Volgens mij komt er - 3 maal helaas - met de jaren vooral entropie.
En als de entropie niet aan het toeslaan is, dan is er menselijk handelen in het spel zoals daar zijn: leren door met de materie bezig te zijn, reflectie op wat je doet, boeken lezen hierover, met collega's discussieren, bloggen, feedback krijgen van collega's, lezingen bijwonen, een cursus volgen...
Als bovenstaande menselijke handelingen niet plaatsvinden,heeft die myeline waarschijnlijk ook niet zoveel om te geleiden :-)
Geplaatst door: Hilde Aerts | 17 juni 2008 om 14:24
nog een korte reactie op Willy Verellen:
Wat er ook wel meekomt met de leeftijd (tenzij ge echt in een hol geleefd hebt ) is het "been there - done that" gevoel. Als je alles wat je zonodig moet al gedaan en ervaren hebt, dan moet je niet meer zonodig, dus bye bye reclame!
Nu, wat dat behoorlijk bestuur betreft: al die plaatsen worden toch bezet gehouden door mannelijke 45plussers - die groep met dat myeline-overschot. Waar blijft dan dat goed bestuur? :-)
Geplaatst door: Hilde Aerts | 17 juni 2008 om 14:35
En wijsheid is je gezonde verstand gebruiken natuurlijk! :-)
Geplaatst door: Fred | 06 juli 2008 om 04:06
De stelling is juist in die zin dat ervaring opgebouwd wordt en men gewoon meer kansen heeft gehad om "iets" te leren (kennis te verwerven, te beheren of te creeëren). Dit "leren" is echter maar waar wanneer men steeds de open geest en de verwondering van een kind kan behouden en "de" waarheid zoekt. Hierin is het essentieel om verworven denkbeelden (o.a. het groepsdenken van media en politiek, mode en politieke correctheid) in vraag te stellen.
Verder ervaar ik zelf, als kersverse 50 plusser, dat het geheugen inderdaad minder flexibel werkt. Het is net zoals bij een computer waarvan de harde schijf te vol raakt. Maar dit heeft niet noodzakelijk een negatief effect op het begrijpen van, of het inzicht hebben in de zaken zoals ze zich voordoen.
Geplaatst door: Peter Blokland | 11 juli 2008 om 01:06