Mijn foto

Vorming - Training

Boek KM

  • Kennismanagement, de vierde golf.

« De opmars van SharePoint! | Hoofdmenu | Knowledge Café »

Reacties

Ben

Steven,

Bedankt voor de Kerstwensen. In de jaren zestig werd in de VS (nota bene) heel wat onderzoek gedaan naar wat in de wetenschappelijke psychologie 'sociale categorisatie' wordt genoemd. De motivatie (en de fondsen) voor het onderzoek zijn terug te vinden in de zorg voor een multiculterele samenleving. Sociale categorisatie is wat we min of meer 'stereotypering met een vleugje ver'ding'ing' zouden kunnen noemen. De resultaten van de experimenten toonden aan dat wij dit allemaal en zeer snel doen. We categoriseren bijna continu, vooral onze medemensen. Daarbij blijkt niet echt veel nodig te zijn. Als je een groep mensen in een zaal samenbrengt die elkaar nog nooit hebben gezien (zo van straat geplukt) en je geeft de helft bij het binnenkomen een groene badge en de andere helft een gele badge, zuiver toevallig, dan zal je merken (1) dat mensen met een badge in dezelfde kleur gaan samenklitten en (2) dat de personen met een badge in een andere kleur negatiever zullen worden beoordeeld. Het vervolg van het onderzoek moest blootleggen hoe we sociale categorisatie kunnen doorbreken. De toverformule noemen de wetenschappers 'sociale individuatie', wat betekent iemand uit de andere groep (categorie) een gezicht geven. Probeer de ander niet te zien als een anoniem onderdeel van de groep, maar probeer de ander te zien als een persoon met lief en leed.
En zo zie je maar dat we toch weinig leren van wat we wetenschappelijk hebben verzameld. We weten het allemaal. Zeker in Europa hebben velen de retoriek van de tweede Irakoorlog herkend en toch leven we in een landje waar bijna de helft zich laat meeslepen in een soortgelijke categorisatie.

Wouter

Beste Steven,

Ik wens jou ook prettige feestdagen en een 2009 vol nuttige en plezante kennis!

Voorlopig ben ik nog aan het vechten tegen een niet-virtueel virus, en daar helpen je aanbevelingen jammer genoeg niet bij! Maar je hebt gelijk: het is essentieel om steeds en altijd de mens te blijven zien achter de (voor-)oordelen, en je gedrag daarop af te stemmen. Laten we hopen dat zoveel mogelijk mensen de kracht kunnen opbrengen om dat te doen - zo kan 2009 een nog beter jaar worden dan 2008.

Koen Bogaert

Dag Steven,

In de eerste plaats wil ik u graag op mijn beurt een goed einde jaar en een nog beter nieuwjaar wensen. Verder was ik geboeid door uw kennismodel. Ik hoop dat we er snel toe komen een evengoed model - checklist - te maken over de wijze waarop we oorlogvoering kunnen vermijden - zelfs al zou het een frisse oorlog zijn met enkel materiële schade. Een groot deel van de oplossing ligt mijns inziens in onderwijs. Wij moeten de volgende generaties aanleren van zo kritisch mogelijk te zijn en argwanend te staan tegenover demagogische discours die met mooie woorden de ware bedoelingen verdoezelen.
De vraag is echter wie dit onderwijs gaat geven als deze mensen zelf niet zijn opgeleid om objectief en kritisch te zijn.
Groet
Koen Bogaert

Jan Lathouwers

Beste Steven,
Bedankt voor de interessante blog van het voorbije jaar en natuurlijk ook voor de mooie wensen. Laten we met zijn allen in 2009 zoeken naar een degelijke firewall voor negatieve mentale virussen.
Een fijne Kerst en een boeiend 2009!

Herman Heylens

Bedankt Steven voor de mooie kerstwensen. Uw "kennismodel" ter voorkoming van mentale virussen is mij uit het hart gegrepen. Anne Morelli heeft er ook een interessant boek over: Elementaire principes van oorlogspropaganda, bruikbaar in geval van koude, warme of… lauwe oorlog.
En we hebben nu toch ook een nationaal "oefenterrein": dezelfde technieken worden immers gebruikt in onze bloedeigen taalpolitiek.

Groeten en tot volgende week

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.