« Roland Duchateau en 10 jaar Kennismanagement bij de VDAB. | Hoofdmenu | Social Media en Kennismanagement. »

Reacties

Karen Meylaers

Steven,
Zeer treffende samenvatting !
De ervaring leert inderdaad dat de houding van middle management een kritische successfactor is voor het slagen van KM initiatieven. Een belangrijke taak van een leidinggevende is om een vertrouwenssfeer te creeëren waar "fouten maken mag, zolang er actief uit geleerd wordt" (cfr. de dubbele output waar je van spreekt). En waar het delen van ervaringen duidelijk gepositioneerd wordt als onderdeel van de job en niet iets wat ernaast staat.
Waar een kennisdelende houding echter al zelden expliciet wordt erkend en beloond in beoordelingssytemen, is dat helemaal het geval voor een kenniszoekende houding. Kennis gaan zoeken bij je netwerk wordt door managers nog te vaak geïnterpreteerd als een teken van onkundigheid. De beste coachtechniek is hierbij nog steeds zelf het goede voorbeeld te geven bv. door als leidinggevende je medewerkers telkens actief te vragen of ze ook afgestemd hebben met meer ervaren collega's of andere teams. Een leidinggevende met een goed oog op wat er gaande is in de organisatie en met een breed netwerk is daarenboven een broker/bron van kennis voor zijn team.

Dieter Verhofstadt

Enige hubris kan in dat verband geen kwaad. Ik denk: als ik het niet begrijp, dan anderen waarschijnlijk ook niet. Dan stel ik de vraag en staat de opluchting bij twee derde van de aanwezigen op het gezicht te lezen.

Er staan behoorlijk wat olifanten in de keuken!

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.