Sociale media omvatten functies zoals wiki's, blogs, microblogs en fora, mensen zoeken zoals in LinkedIn... Deze laten toe om mensen te vinden, ze vragen te stellen, of ze iets interessant mee te delen... Brengt dit ook iets op?
McKinsey heeft recent een studie gepubliceerd "The Rise of the Networked Enterprise: Web 2.0 finds its payday". De deelnemers aan de enquête zien als grootste voordeel de vlottere toegang tot kennis en experten. Dit draagt op zijn beurt bij tot goedkopere en snellere problem solving, meer en snellere innovatie... en tot grotere tevredenheid van klanten, medewerkers en experten.
Vlottere toegang tot kennis en experten. Geen twijfel mogelijk dus dat (interne) Sociale Media belangrijk zijn in Kennisbeheer. Maar valt Kennismanagement dan samen met het goed gebruik van Social Media? Helemaal niet.
(Interne) Social Media zijn zeer goed om mensen op eigen initiatief kennis te laten delen, te laten netwerken... Ze ondersteunen in belangrijke mate de zelforganisatie en zelfredzaamheid van de kenniswerkers. Dit is prima voor ad hoc vragen, om snel nieuwe signalen op te pikken en betekenis te geven... Maar voorbij de ad hoc faze is er de systematische samenwerking tussen collega's in virtuele bureau's, het meer organiseren van vraagpunten, van kenniswinkels tot aan help desks toe, en vooral het ondersteunen met gedocumenteerde kennis, zoekmoteren ...
Sociale Media ondersteunen dus zeer goed de communicatie. Maar om kenniswerk te verbeteren moeten we dus evenzeer aandacht besteden aan de collaboratie en content. Met communicatie vormen ze wat ik de 3C's van Kennismanagement noem.
(Interne) Sociale Media zijn dus een belangrijke toevoeging aan Kennismanagement, maar KM is er zeker niet toe te reduceren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle HR aspecten en methodes in KM, zoals kennisoverdracht...
Verwant artikel: Intranet, sociale software en de maturiteit van kennis.
goed artikel steven + goeie parameters toch ook in eerste kolom (internal purposes)+ zie bij ons ook idee van mensen (collaboration), middelen (communication)& inhouden (content)
ciao
philippe
vdab/km
Geplaatst door: philippe de smet | 19 april 2011 om 14:19
Goed om een objectieve analyse te hebben die de meerwaarde van Web 2.0 activiteiten aantoont.
Heel vaak wordt vanwege het management al of niet goedkeuring gegeven voor een knowledge initiatief uitsluitend op basis van financiële baten. Dit is toch moeilijk om aan te tonen. Of zijn er collega's onder jullie die bepaalde standaarden hanteren in jullie bedrijf?
Ronny, Eandis
Geplaatst door: Tourlamain Ronny | 23 mei 2011 om 13:59
Beste Ronny
Over je vraag staat e.e.a. op deze blog in het artikel: "Hoe meet je het succes van kennismanagement? " http://blog.warmoes.com/2006/11/hoe_meet_je_het.html
Geplaatst door: Steven Warmoes | 31 mei 2011 om 11:43
Dag Ronny,
De vraag naar measurable benefits is zeer terecht. Liefst meet je niet alleen je kennisniveaus, of stijging in niveaus ten gevolge van kennisacties, maar ook welke business benefits je hiermee ook krijgt.
Een voorbeeld: een team wil investeren in kennisdeling. Dit doen we typisch /niet/ tenzij de team leader effectief kan aantonen wat hij wil bereiken met 'betere kennis'. Bijvoorbeeld incidenten sneller oplossen. Meer programmeerwerk op tijd kunnen afkrijgen, minder defecte software.
Meetbare business benefits dus van het werken aan kennisopbouw.
Als je er graag eens wat dieper op doorboomt, geef gerust een belletje/ seintje. Een van mijn favoriete thema's, vooral sinds we in het 'lean management' programma de "zachte" aspecten (kennisopbouw, coaching, emppowerment...) combineren met "harde" aspecten (resultaten, cost/income verbetering...).
Maarten (k-b-c)
Geplaatst door: Maarten | 31 mei 2011 om 19:55