Deze vraag krijg ik regelmatig op vormingen over kennisbeheer.
Grosso modo onderscheid ik 2 contexten.
- Er is een acuut kennisprobleem. Een lijstje daarvan vind je in mijn artikel: hoe start kennismanagement in de realiteit? Op dat ogenblik komt het er op aan om aan te tonen dat er in KM methodes zijn om dit probleem aan te pakken, en vaak kan je via referenties wel een organisatie vinden die dit probleem al aangepakt heeft. Bij concrete kennisproblemen kan je ook gaan meten. Meer daarover vind je in mijn artikel: Hoe meet je het succes van Kennismanagement ?
- Er is geen acuut kennisprobleem en/of men wil nadenken over het nut van KM in het algemeen. Hierover gaat dit artikel.
Er zijn verschillende wegen mogelijk met het topmanagement.
- Via voorbeelden van typische kennisproblemen herkent men vaak dat er ergens toch wel een niet onderkend kennisprobleem is. En zo niet geven de voorbeelden toch aan waar KM over gaat.
- Risico-analyse van het managementplan op kennisuitdagingen. Veel organisaties hebben een (strategisch) managementplan met changeprojecten. Ik heb al goede resultaten gehad met de volgende aanpak. Bij elk project onderzoek je waar het fout kan lopen om kennisredenen. In zijn eenvoudigste vorm kunnen er 2 redenen zijn:
- Er is te weinig kennis in de organisatie. Dan is er een probleem van kenniscreatie. Communities die leerprojecten opzetten is dan een typisch ingrediënt van de oplossing.
- De kennis is bij te weinig mensen. Dan is er een probleem van kennisdistributie. Coaching, vorming, documentatie... zijn dan typische ingrediënten.
- Analyse van de missie op kennisdomeinen. In welke kennisdomeinen moet je goed zijn om geloofwaardig je missie te realiseren? Het komt er dan op neer het topmanagement te overtuigen dat je voor elk "mission critical" kennisdomein een community (of een afdeling) nodig hebt, en dat het dus niet volstaat om individuele specialisten te hebben. Zie mijn blogartikel met de case van de VDAB.
- Analyse van de concurrentie. In welke kennisdomeinen wil je even goed of beter zijn dan de concurrentie?
Deze analyse dient periodiek te gebeuren, typisch synchroon met de strategische planningscyclus.
Er zijn nog meer gevorderde analyses voor topmanagement mogelijk, nl. het bepalen van kerncompetenties en kernvragen. Deze komen doorgaans pas aan bod als men de voormelde elementen al wat in de vingers heeft. Ik zal hierover in een volgende blogbijdrage schrijven.
J'aurais tendance à compléter ce tableau d'une approche prospective : le top management est également en charge de développer une vision pour l'organisation et mettre en place, si ce n'est en oeuvre, les moyens nécessaires à la traduction de cette vision dans le quotidien de l'organisation.
Si ce n'est partir des problèmes d'aujourd'hui c'est également anticiper ceux de demain...
Or que voyons nous dans l'écosystème des organisations :
- un développement constant, quasi exponentiel, de la complexité, qu'elle soit des expertises, des techniques, des outils, des interdépendances ou autre;
- une rareté annoncée des "talents" : on nous promet une chasse aux profils où chaque organisation devra rivaliser d'astuces;
- une pression de plus en plus grande sur l'organisation même du travail avec en toile de fond la montée des problèmes de mobilité et les coûts récurrents des bureaux dans les grands centres urbains.
Pour tenter de répondre à ces défis les organisations ont à mettre dès aujourd'hui en place des fondements qui, lorsqu'on les analyse de plus près, ont un socle largement commun avec les mêmes thèmes du partage des connaissances.
Là ou hier un expert "maison" était la ressource clé, demain la solution résultera de la "viralité" et de la probabilité de trouver quelqu'un qui sait, au sein d'un réseau, qu'il soit formalisé, structuré ou non, interne à l'organisation ou ouvert sur le monde...
Une telle évolution implique un certain nombre de préalables :
- maximiser les compétences et savoirs explicites, les rendre accessibles au plus grand nombre
- renforcer la transparence de la structure organisationnelle
- favoriser la diffusion et l'accès aux informations
- ouvrir les (certaines) frontières de l'organisation
- ....
Cela passe également par des choses simples mais dont il ne faut pas sous-estimer l'importance : à titre d'exemple, un de mes enfants (dessinateur Autocad) me racontait ainsi comment il travaillait à la mise en place de blocs dynamiques extensibles avec légende mobile en faisant appel à la "viralité" d'internet dans un environnement de travail où un accès ouvert à internet n'est pas la règle.
Cela implique donc aussi de pouvoir admettre qu'un travailleur qui a quatre fenêtres ouvertes sur son écran dont trois forums et un tchat n'est pas nécessairement en train de s'amuser ...
Tout ceci nécessite un travail de longue haleine tant au niveau des RH, des processus que des outils, sans oublier la culture de l'organisation.
Geplaatst door: Bernard Vandecavey | 15 juni 2012 om 18:31
Waardevolle aanvulling Bernard!
Geplaatst door: Steven Warmoes | 19 juni 2012 om 18:52
Het ter beschikking stellen van de nodige middelen op materieel en operationeel vlak om van kennismanagement een bedrijfsinherente activiteit te maken stuit op zekere weerstand als er daadwerkelijk moeten worden geïnvesteerd. Daar tegenover de meestal aanzienlijke investering er geen becijferbare toekomstige opbrengst mogelijk is, ontstaat een zekere terughoudendheid om de stap naar kennismanagement daadwerkelijk te zetten.
Echter uit een recent artikel in de Tijd met de titel “Waarom scoren bepaalde bedrijven beter dan andere?” blijkt dat kennismanagement loont en bijdraagt tot een gemakkelijkere besluitvorming waardoor de operationele wendbaarheid van het bedrijf verbetert.
Zie artikel:
http://www.tijd.be/dossier/groei/Waarom_scoren_bepaalde_bedrijven_beter_dan_andere.9174380-2898.art
Geplaatst door: Filip Bincquet | 22 juni 2012 om 18:19
"People buy on emotion, then convince themselves by logic that is was a Good Decision."
Read more: Knoco stories: Selling KM - making the emotional case
http://www.nickmilton.com/2012/06/selling-km-making-emotional-case.html#ixzz1zAKczUCB
Geplaatst door: Steven Warmoes | 29 juni 2012 om 09:37