« Het interessante onderscheid tussen vragen en vraagstukken | Hoofdmenu | Wensen voor Microsoft Nokia »

Reacties

Kurt Roesbeke

Hoe communiceer je dan best 'the lessons learned' in een organisatie?

KC

Ik vind het belangrijk dat fouten en vergissingen worden gemeld en dat we ook hieruit leren als orgisatie. De melder dient hierbij niet persoonlijk te worden geviseerd of beoordeeld, maar de nadruk dient te liggen op de evaluatie en inhoud van de processen.

Johan Ven

Ik kan me volledig vinden in het artikel hierboven, maar in praktijk ervaar ik zelf dat dit iets enorm moeilijk is.

Waar trek je de grens tussen welke fouten 'toegestaan' mogen worden en welke niet? Het is vaak heel moeilijk om toe te kijken hoe fouten gemaakt worden. Ik probeer aan de hand van enkele vragen te stellen mensen dan dit inzicht te doen krijgen, maar als dat niet lukt, weet je dat het mis gaat lopen. Waarom denk ik het te weten waarom het mislukt: wel, omdat ik de fout zelf in't verleden ook al gemaakt heb of omdat iemand mij in't verleden dat tijdig heeft doen inzien.

Het problemen met fouten is dat daar anderen de dupe van worden, in de meeste gevallen is dat zelfs de klant. De gevolgen kunnen groot zijn: financiële compensaties, ontevreden klanten, … wat zelfs kan leiden tot verlies van klanten of verlies van mensen…

Een lerende organisatie moet fouten – of vergissingen – toestaan. Als organisatie moet je je continu verbeteren, als mens ook. Maar welke prijs/risico mogen we daarmee nemen? Als het ten koste gaat van de reputatie van je organisatie, moet je dan niet tijdig ingrijpen?
Zijn er geen systemen/methodieken om ervoor te zorgen dat men leert uit fouten vooraleer de gevolgen te groot zijn?

Steven Warmoes

@Kurt Onderstaand (oud) artikel kan jullie misschien inspireren? http://blog.warmoes.com/2006/10/van_tellen_tot_.html

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.