Mijn foto

Vorming - Training

Boek KM

  • Kennismanagement, de vierde golf.

« Is de Surface Pro 2 de ultieme tablet voor professioneel gebruik ? | Hoofdmenu | Kritische succesfactoren voor Kennismanagement 2: Focus op Strategische Toegevoegde Waarde »

Reacties

Maarten C

Interessant vaststelling - bij KBC zijn onze communities of practice ook aan een nieuwe 'revival' begonnen... Gestart in 2003, wat momentum kwijtgespeeld rond 2008-2010, maar nu terug aan een enorme revival begonnen. Voornaamste redenen volgens mij:

- crisis: budgetten krimpen in, je hebt niet meer de luxe om kennis opnieuw op te bouwen.

- technologie: eindelijk een meer matuur collaboration platform, waardoor werken-en-leren eindelijk meer natuurlijk verbonden geraken (IBM connections - nu overgang naar o365)

- netwerkorganisatie gedachtengoed: je kan in deze snel bewegende wereld niet meer alle expertkennis opbouwen in ondersteunende silo's (HR/ procesoptimalisatie/ nieuwe methodes & tools/...). Feit is dat meer en meer expertkennis niet bij het selecte clubje zit, maar verspreid over de organisatie. Waardoor de rol van de overblijvende experten meer en meer wordt 'verbinden en delen van kennis', en minder het 'gebruiken van kennis'.

Andere ideeen?

Steven Warmoes

@maarten
Akkoord, en ik denk dat de rol van experten ook vooral zit in het oplossen van moeilijke problemen en nieuwe kennis te creëren, zoals topdokters steeds weer de grenzen van de geneeskunde proberen te verleggen.

Bernard

Het ritme van het professioneel leven maakt inderdaad dat heel wat activiteiten op lange(r) termijn voor KT prioriteiten moeten schuiven om plaats te maken ...; dit is een normaal up & down cyclus, zeker in onze huidige samenleving.

Maar in een "gezonde" organisatie moet m.i. altijd wat "reserve" bestaan op vlak van werkbelasting en vermogen/competentie, wat soms in de literatuur onder "organizational slack" wordt verstaan. Op dat gedied mag voor een stuk KM aan innovatie vergeleken worden.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.