Deze dagen lezen we in de pers over waarschuwingen die wetenschappers en ondernemers geven over Artificiële Intelligentie (AI).
Maar wat is Artificiële Intelligentie eigenlijk? Ik heb daar behoorlijk wat praktijkervaring mee opgedaan. Meer nog, ik ben in mijn carrière via Artificiële intelligentie naar Kennismanagement gegroeid. De diepe inzichten die daaruit ontstaan zijn, zijn nog steeds geldig.
AI-systemen kunnen routinematige complexe mentale taken van de mensen ondersteunen. Zie bv. mijn blogartikel: de zoekmotor die vraagt wat je wil weten Het bevat een korte video van het AI-help desk systeem van de Brusselse Metro, ontwikkeld door mijn toenmalig softwarebedrijf.
Om beter te begrijpen wat AI is en hoe het werkt kan ik eigenlijk nog altijd verwijzen naar mijn kort artikel uit 1997 (!) Bestaat Artificiële Intelligentie ?
Artificiële Intelligentie is weer in de belangstelling gekomen omdat de computers weer zo veel meer krachtig en compact geworden dat er met AI meer nuttige vakidioten te maken zijn. Maar de Artificiële Intelligentiesysteem zijn bijlange nog niet Artificieel Wijs genoeg om te beslissen wat de goede dingen zijn om te doen. Ze kunnen wel heel veel zaken goed doen! Er is dus menselijke wijsheid nodig om AI-systemen te maken als mentaal werktuig voor de mens, die nog steeds beslist welke opdrachten het aan het AI-systeem geeft. Het is voor een mens al een levenslange uitdaging om zelf een beetje wijs te worden, laat staan voor een AI-systeem.
De waarschuwingen die wetenschappers en ondernemers geven over Artificiële Intelligentie (AI) zijn volgens mij wel terecht.
Reacties