« Wat is Artificiële Intelligentie ? En wat met Artificiële Wijsheid? | Hoofdmenu | Spreadsheetmanagers: de vijanden van kennisbeheer ? - Leiderschapsstijl »

Reacties

Bart Stevens

Volgende stap: hoe ervoor zorgen dat documentatie ook gelezen wordt? Vooral als de auteur in dezelfde organisatie werkt vinden mensen het vaak handiger om de persoon te bevragen in plaats van de documentatie te lezen. Dat is een andere dimensie van het beruchte 'RTFM probleem'. Je steekt veel tijd in het opstellen van goede documentatie, maar vaak denken mensen er zelfs niet aan dat die bestaat en dat ze die eerst moeten consulteren.

YvesBarbion

Hoe kan je ervoor zorgen dat de mensen de documentatie gebruiken? Een paar tips:
• door de documentatie zelf helder, toegankelijk en gebruiksvriendelijk te maken, dus goed gestructureerd
• door de documentatie aan te bieden in een formaat dat de gebruiker handig vindt, en dit kan voor elke gebruiker verschillend zijn: de ene verkiest een PDF die hij/zij dan misschien wil afdrukken, de andere wil de documentatie op een tablet zien, en nog anderen misschien op hun smartphone
• door de documentatie ook vindbaar te maken (“searchable, findable, discoverable”), en dit kan alleen als die documentatie ergens online staat.

Je hebt gelijk als je zegt dat mensen het vaak handiger vinden om een deskundige te bevragen in plaats van de documentatie te lezen. Maar wat als die persoon dan niet meer in de organisatie is, bijvoorbeeld door vakantie, pensioen, ontlag of ziekte? Op dat moment wordt dan vaak het belang van kennisborging pijnlijk duidelijk.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.