Omzeggens iedereen gaat er mee akkoord dat kennisbeheer belangrijk is, maar vaak zijn er andere prioriteiten. Zo hoor je vaak "onze experts zijn al overbelast met projecten op korte termijn. Daarna pakken we wel kennisbeheer aan."
Hoeft het gezegd dat er daarna vaak weer nieuwe projecten zullen zijn die die zelfde experts zullen nodig hebben?
Wat men dan niet ziet, is dat dit eigenlijk een symptoom is van een zeer dringend kennisprobleem: er zijn te weinig experts, want anders waren ze niet overbelast! De eerste noodzakelijke actie is dan om toekomstige experts aan het team toe te voegen, en ze zo in te zetten dat ze enerzijds de experts al zo snel mogelijk verlichten en anderzijds kennis overgedragen krijgen van die experts.
Kennisbeheer heeft daar de methodes voor. Zo heb ik vroeger met succes een project bij Volvo trucks begeleid met als uitdaging:
“Hoe de doorstroomtijd van ontwerpen verbeteren wanneer er in de designafdeling enerzijds ervaren ingenieurs te kort zijn en bovendien overwerkt, en anderzijds enkele jonge leergierige pas afgestudeerde ingenieurs”
Als je dit niet doet kan het een heel zware rekening worden als de expert ziek wordt, van bedrijf verandert... Je kan het vergelijken met de valse winst die je maakt door geen brandverzekering te nemen.
Reacties