Via LinkedIn kreeg ik deze dagen plots een stroom felicitaties die er mij aan herinneren dat ik 30 jaar conultant ben in KM ! Dit is altijd een tijd voor bezinning: hoe staat kennisbeheer er voor? Wat is de grootste kritische succesfactor?
KM is een zeer paradoxaal domein. Ik ontmoet nooit iemand die beweert dat Kennismanagement niet belangrijk is. Het probleem zit in de dringendheid. Neem nu de kennisoverdracht als iemand met pensioen gaat. Of betere kennisverspreiding over meerdere personen, want mensen blijven vandaag veel minder lang in dezelfde job. Als dit enkele weken uitgesteld wordt, dan voelt men niet direct de pijn. En van uitstel komt afstel.
En documenten die men moeilijker terug vindt is als een sluipend gif: het doet telkens een beetje pijn, maar je wordt er niet plots ziek van. En als er moet bezuinigd worden, dan is KM net als vorming een van de eerste slachtoffers.De uitdaging is om een sense of urgency te creëren. Ziehier enkele tips.
- Hang je KM-karretje aan een change project dat wel als dringend wordt ervaren: waar kan dat project mislopen door een kennisprobleem? Waar is er kennis tekort? Of waar is de kennis niet bij de juiste mensen? Zo kan je de principes van KM introduceren, zoals Communities of Practice.
- Zorg dat je steeds kan aantonen waar de toegevoegde waarde zit van KM: hoe gaat betere en meer toegankelijke kennis onze processen verbeteren, onze stakeholders meer tevreden maken (what's in for me?), een positief financieel resultaat opleveren? Dit vereist vaak wat denkwerk, en hier kruipt veel tijd in in mijn vorming en coaching? Zie ook Hoe meet je het succes van kennismanagement ?
- Creëer deadlines voor jezelf om om de paar maand duidelijk zichtbare en bruikbare resultaten op te leveren. M.a.w. projecten die maar op langere termijn resultaten opleveren bloeden meestal dood.
- KM projecten starten vaak moeilijk, of vallen snel stil doordat de experten die moeten meewerken overbevraagd zijn. Dit is al een KM probleem op zich: zorg dat die experten ontdubbeld worden zodat ze hun tijd enkel moeten spenderen aan zaken waar hun expertise echt het verschil maakt. Zie ook: Wat is uw "return on topexperts"? en Is "te druk" een reden om niet aan Kennismanagement te doen?
Voor wie graag wil weten hoe het allemaal begon verwijs ik graag naar mijn blogartikel uit 2010.
En bedankt voor de felicitaties :)
Mooi! Na 10 jaar km nog zo'n beetje zelfde conclusies? Dan dus weinig progressie afgelopen 20 jr? https://www.managementsite.nl/10-jaar-kennismanagement-nog-veel-winnen
Geplaatst door: Steven de groot | 04 juli 2017 om 17:38