Kennisoverdracht bij pensionering is een typisch vraagstuk in Kennismanagement. Vaak sleept dit aan en komt er te weinig van in huis. Onderstaande case in een Belgische vestiging van een industriële multinational bevat veel ingrediënten voor een goede praktijk.
In het labo ging een topexpert op pensioen. Het plan was om een vorming te maken met relevante kennis. Er was op zich het goed idee om die vorming te laten maken door een jongere ingenieur met enkele jaren ervaring, en die veel taken van de topexpert zou overnemen.
Een en ander ging toch niet vlot vooruit, en toen besloot de Kennismanager, Veerle Anteunis, om met die jongere ingenieur te gaan praten. Uw dienaar werd er ook bij betrokken. Er blijken toch wat moeilijkheden te zijn: wat moet je daar nu insteken? Hoe vind je wat relevant is? Hoe ver moet je gaan? En eigenlijk blijkt dat men PowerPoints met theorie en formules wat beu is. Het lijkt niet de ‘real thing” te zijn.
Iemand wordt expert door ervaring, en ervaring bestaat vaak uit “straffe verhalen” waar iemand veel uit geleerd heeft. Dus raadde de kennismanager aan om op zoek te gaan naar die verhalen, en er de lessons learned van te noteren.
Maar in plaats van die enkel te laten vertellen door de expert, werd geadviseerd om die leerrijke verhalen zoveel mogelijk te beleven via oefeningen in een pilootinstallatie.
Dit gebeurde in groepjes waar de deelnemers zelf noteerden en hun lessons learned naar voor brachten. Deze werden dan onderling uitgewisseld en finaal becommentarieerd door de experten.
De deelnemers waren enthousiast over het concept.
De lessons learned werden dan opgenomen in ‘good practice’ documenten, of bestaande documenten werden meer bruikbaar gemaakt. Dit heeft ook als gevolg dat de deelnemers ook die documentatie meer als de hunne gaan beschouwen, en ze meer gaan gebruiken.
Het geheel werd ook op video opgenomen om stukjes te herbruiken in latere vormingen of zelfstudie voor nieuwelingen.
De volgende uitdaging is nu om die deelnemers met gezamenlijke referentie-ervaringen die kennis samen continu te laten verbeteren in een Community of Practice, waarbij ook anderen die gelijkaardig werk doen betrokken worden, ook uit buitenlandse vestigingen.
Zie ook:
Reacties