Dit herken je wellicht wel: je ziet iets interessant op Internet, of er passeert iets op papier, of iemand tekent een leuk idee op een bierkaartje... Je wil dat wel bijhouden, maar waar kan je het snel kwijt op een manier dat je het makkelijk terug vindt? Notitieprogramma’s zoals OneNote (of Evernote) zijn hiervoor ideaal. Ze bestaan op je PC, tablet of smartphone. Je elektronisch notitieblok is over al deze toestellen geynchroniseerd. Op je desktop steek je er een mail of PDF in, op je smartphone neem je een foto van dat bierkaartje, of van een whiteboard... Alle content zie je netjes bijeen.
Een zoekfunctie helpt om inhoud vlot terug te vinden. Je hebt dus basismateriaal voor nieuwe kennis.
Maar daarmee is de kous niet af: wat ga je met al die notities doen? Het is aangewezen om regelmatig eens door die notities te gaan om te zien of je er « lessons learned » in ziet die vervolgens tot nuttige acties leiden. Na een synthese kunnen de ruwe nota’s dan weggegooid worden.
Nieuwe kennis opbouwen doen we evenwel beter samen. Notitieboeken zijn een nog krachtiger kennisinstrument als verscheidene mensen uit een interessedomein een notitieboek delen, en dan samen op zoek gaan naar lessons learned. Maar dan heb je best wel een gemeenschappelijke plaats, zoals in OneDrive, MS Groepen, MS Teams of een SharePoint site. En daar ben je best op georganiseerd: welke kennisdomeinen zijn er ? En welke gemeenschappelijke plaats hebben ze ? En wie houdt die plaats in orde, en i.h.b. de indeling van het geheel notitieboek ?
Zoals zo vaak in Kennismanagement ligt de voornaamste uitdaging op organisatorisch vlak.
Reacties