Wat is de rol van een lijnmanager in Kennismanagement? We weten het allemaal: kennis stopt niet aan de grens van een afdeling. Meer nog, kennis is vaak over meerdere afdelingen gespreid. Dus zijn meerdere managers betrokken. En dan kan er van alles gebeuren gaande van een gevecht om de bevoegdheid tot "laat een ander het maar oplossen".
T-shaped management wil dit probleem oplossen. De verticale streep staat voor de klassieke hiërarchische verantwoordelijkheid, terwijl de horizontale streep staat voor de verantwoordelijkheid in gedeelde (kennis)domeinen.
T-shaped managers zoeken actief met hun horizontale collega's om afspraken te maken over gemeenschappelijke (kennis)belangen, i.h.b. in het inrichten en besturen van lerende netwerken en communities m.i.b.v. de kennistaakverdeling. En daar kunnen dan weer kennisprojecten groeien. Dat impliceert ook het creëren van een gemeenschappelijke visie en het verdelen van budgetten. Stuurgroepen voor communities kunnen dit verankeren.
Maar ook de aansturing van die T-shaped managers vanuit hun gemeenschappelijke hiërarchie moet daarmee kloppen: krijgen ze gemeenschappelijke kennisobjectieven? Budgetten? Incentives en premies?
Dat vereist op zijn beurt dat topmanagement een goede visie heeft welke kennis kritisch is voor een duurzaam competitief voordeel, en hoe die kennis praktisch omgezet wordt in kernproducten en -diensten. Hierbij helpen oefeningen als het analyseren van de missie, kerncompetenties en kernvragen.
Meer in het algemeen spreekt men ook over T-shaped kenniswerkers wanneer er zowel een specialisatie is in de diepte als een brede multidisciplinaire kennis.
Hoeft het gezegd dat T-shaped managers en professionals uitstekende netwerkers zijn?
T-time dus.
Reacties