Als deelnemers aan een cursus geografisch gespreid zitten, dan kost het veel geld en tijd om iedereen bijeen te krijgen. Maar kunnen virtuele klassen, waarbij elke cursist aan zijn eigen computer zit die interactiekwaliteit halen? En hebben die virtuele klassen ook andere digitale voordelen? Amelior, waar ik de cursus kennismanagement geef, bracht hun netwerk van externe consultants naar Barco waar we ondergedompeld werden in een state-of-the-art virtuele klas.
Via software voor on line meetings kunnen we al jaaaren aan groepen van enkele mensen tekst en uitleg geven. Vandaag is MS teams hiervoor in opmars.
Maar in een gespecialiseerde virtueel klaslokaal, zoals van Barco kan je veel verder gaan. Op de foto zie je al dat de lesgever niet gekluisterd zit aan zijn PC-scherm, maar de deelnemers rondom hem ziet. Wanneer ze spreken hoort de lesgever hun stem waar je hun beeld ziet. De lesgever kan dan ook met handen en voeten uitleggen. Als lesgever weet ik hoe belangrijk het is om vrij in de "mentale" ruimte te kunnen bewegen. En de cursisten zitten allemaal op de eerste rij.
Met het digitale medium is het ook makkelijk om meningen te vragen of quizvragen te stellen, en te tellen. Je kan ook bijhouden hoe veel vragen er gesteld worden, welk percentage deelnemers interageert... Ook hier zorgt digitalisering er voor dat we meer data hebben op uit te leren.
Een korte demo en getuigenis zie je hieronder.
In de software zitten ook virtuele "breakout rooms" waar cursisten in kleine groepjes kunnen werken, en waar de lesgever natuurlijk met elk groepje individueel contact kan mee hebben.
Net zoals bij webmeetings geldt ook hier dat de interactie en het vertrouwen tussen de studenten hoger is wanneer de studenten elkaar al fysiek kennen.
De early adopters blijken vooral business schools en universiteiten te zijn. Maar geografisch gespreide bedrijven zijn natuurlijk ook potentiële gebruikers.
Reacties