"Leerlingen leren info niet meer omzetten in kennis" schrijft Philip Brinckman, Voorzitter commissie Beter Onderwijs, in De Standaard van 4 juni jl. Zijn argumenten zijn ook interessant voor vormingsinitiatieven in organisaties, zoals een kenniscentrum / vakschool / academie:
- "De jongste twintig jaar worden we bedolven onder een bommentapijt van informatie. Daardoor werden kennis en ‘met kennis van zaken spreken en handelen’ van de troon gestoten. We leven echt niet in een kennismaatschappij, we verzuipen in een informatiekolk. Die sleurt ons allemaal mee"
- "De wereld mag dan de voorbije 50.000 jaar enorm veranderd zijn, ons homo-sapiensbrein werkt nog altijd op dezelfde manier. Als we informatie willen verwerken tot kennis, logisch inzicht, praktische vaardigheden of moreel handelen, moeten we nog altijd dezelfde paden volgen. Je hebt een leerkracht nodig die voordoet, leerlingen die meedoen en vervolgens nadoen om ten slotte zelf tot creativiteit te komen."
- "Informatie omzetten in echte kennis vraagt nu eenmaal oefening, genoeg kansen om fouten te maken en via gerichte feedback te automatiseren."
Analoog betekent het in onze organisaties dat je er niet komt met enkel kennis (multimediaal) te documenteren in systemen à la SharePoint in MS365. Je hebt ervaren mensen nodig die je gidsen, coachen, vormen... om het in de vingers te krijgen. En om informatie en kennis verder te doen vloeien en groeien heb je lerende netwerken nodig, communities of practice, die meer doen dan enkel vorming, maar ook leren uit ervaring, experimenten enz...
Zie ook mijn artikel: Wat is Wijsheid ? En het verschil tussen Kennen en Weten ?
Laatste reacties